Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě

Průzkum hvězdné oblohy: refrakční, katadioptrický či zrcadlové dalekohledy?

18.11.2018

Pozorování hvězd: výběr vhodného dalekohledu

zrcadlové dalekohledy, zrcadlové teleskopy Hvězdy se nacházejí ve značné vzdálenosti od nás. Ačkoli vyzařují světlo, jeho intenzita při dosažení Země již není příliš vysoká. Proto se k pozorování hvězd používají dalekohledy s velkou aperturou, které dokáží zachytit velké množství světla. Teleskop s aperturou 150 mm pro začátek postačí, ale vhodnější je použití průměrů 250 mm – 300 mm. Refrakční dalekohledy nejsou pro tento účel nejvhodnější volbou, protože neumožňují detailní pozorování méně jasných hvězd.

Zrcadlové teleskopy jsou obecně považovány za nejlepší dalekohledy z hlediska pozorování velmi vzdálených objektů, např. mlhovin, galaxií a hvězdokup. Disponují potřebnou světelností a rozlišením pro sledování méně jasných a velmi vzdálených hvězd. Umístíte-li zrcadlový dalekohled na Dobsonovu azimutální montáž, získáte ideální optický nástroj.

Nejvhodnějším prostředím pro pozorování hvězd je venkovská krajina. Pokud se vzdálíte od světel velkoměsta, bude možné pozorovat větší množství méně jasných objektů. Cestování s teleskopem však může být komplikované. Dalekohled je těžký, a často i příliš velký, než aby se vešel do kufru auta. Proto si mnoho pozorovatelů pro svá mimoměstská pozorování raději zvolí katadioptrický dalekohled. Kvalita jeho obrazu je sice horší než v případě zrcadlových dalekohledů, ale je kompaktní a lehký.

Jak na pozorování hvězd dalekohledem?

Jak již bylo řečeno: chceme-li pozorovat hvězdy, je lepší vyrazit na venkov. Teleskop s největším možným zvětšením pro vás není vhodnou volbou, jestliže se chystáte pozorovat hvězdokupy, souhvězdí a galaxie. Objekty v hlubinách vesmíru jsou většinou podlouhlé; z hlediska pozorování je tudíž důležitější šíře zorného pole než velikost zvětšení. Nic dalšího už vědět nepotřebujete. Je tu však jedna výjimka: Slunce.

Pozorování nejbližší hvězdy Země – Slunce

Pozorování Slunce jsou spolehlivou oblastí astronomických pozorování. Toto je nejdůležitější pravidlo pro pozorování Slunce: vždy při jeho pozorování používejte speciální ochranný filtr. Bez použití slunečního filtru teleskop na Slunce nikdy nezaměřujte, protože by mohlo dojít k permanentnímu poškození sítnice. Slunce se nachází v blízkosti naší planety, a solární pozorování lze tudíž provádět pomocí refrakčních, katadioptrických nebo zrcadlových teleskopů. Budete moci pozorovat granulaci, sluneční skvrny a fakulová pole. Sluneční prominence ale uvidíte pouze prostřednictvím speciálních solárních teleskopů.

V našem webovém obchodě naleznete velký výběr zrcadlových teleskopů (většina z nich se hodí pro astronomická pozorování).


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com.

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Hvězdářské dalekohledy
Tento užitečný článek obsahuje nejčastější otázky týkající se teleskopů a astronomie
Jak se používá teleskop
První nastavení teleskopu. Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením
Teleskopy pro děti
Optické vlastnosti, konstrukce, montáž, příslušenství – vše je důležité, když vybíráte dalekohled pro dítě. Dozvíte se, jaký dětský dalekohled zvolit pro malé průzkumníky všech věkových kategorií
Všechny články