Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě
24.05.2019

Amatérská astronomie je vzrušující a zároveň náročný koníček. Praxe ukazuje, že v prvních dnech po zakoupení hvězdářského dalekohledu neboli teleskopu je řada lidí z astronomických pozorování zklamána. To se ale děje pouze proto, že neumějí teleskop správně nastavit a používat.

Pokud jste si hvězdářský dalekohled ještě nepořídili, doporučujeme vám přečíst si časté dotazy nebo kontaktovat personál našeho internetového obchodu. Pomůže vám to rozhodnout se, který model byste si měli koupit. Pokud dalekohled již vlastníte, přejděte k dalšímu kroku.

Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením. Opravdu užitečné mohou být například video návody na Youtube. Hlavní zásadou je nejprve nainstalovat stativ, připevnit na něj montáž, pak k montáži připevnit optický tubus a nakonec nainstalovat příslušenství. Po dokončení montáže je na čase položit si otázku: “Jak se teleskop nastavuje?”

První nastavení teleskopu

Pokud máte hvězdářský dalekohled na paralaktické montáži, musíte jej před pozorováním vyvážit. Teleskop na azimutální montáži, před pozorováním vyvažovat nemusíte.

Dalším krokem je nastavení hledáčku. Toto příslušenství je instalováno na optickém tubusu a je nezbytné k vyhledávání objektů pro pozorování. Jak víte, teleskop má silné zvětšení, a tudíž úzké zorné pole. Najít malou hvězdu na obloze je tedy obtížné, zejména bez předchozí praxe. Hledáček je vlastně takový opak teleskopu. Má malé zvětšení a široké zorné pole. To je důvod, proč se používá k orientaci na hvězdné obloze. Hledáček se nastavuje jako první. Cílem nastavení je umístit hledáček paralelně s optickým tubusem tak, aby teleskop i hledáček mířil přesně ve stejném směru. Toho dosáhnete pomocí speciálních šroubů na hledáčku. Otáčejte jimi, přitom provádějte kontrolu pomocí obrazu v teleskopu a snažte se dosáhnout úplné shodnosti obrazu.

how_to_use_a_telescope.jpg

Pak je hledáček správně nastavený. Ještě je ale příliš brzy na to, abyste se dívali na oblohu. Lepší je jako první pozorovat známé objekty na zemském povrchu. Nainstalujte okulár s dlouhou ohniskovou vzdáleností (má malé zvětšení), nasměrujte dalekohled na nejbližší budovu (nikoli na okna, ale na samotnou budovu) a snažte se zaostřit obraz. Věřte nám, že tato zdánlivě jednoduchá operace bude napoprvé trvat poměrně dlouho. Jakmile ale strávíte několik hodin studiem známého objektu, lépe porozumíte možnostem svého dalekohledu. Vyměňte okulár, zkuste nainstalovat Barlowovu čočku nebo diagonální zrcadlo a znovu zaostřete. Až získáte určitou praxi a porozumíte tomu, jak hvězdářský dalekohled funguje, můžete se pustit do svého prvního astronomického pozorování.

Další informace o tom, jak používat teleskop a začít zkoumat vesmír najdete v tomto článku.


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com.

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Hvězdářské dalekohledy
Tento užitečný článek obsahuje nejčastější otázky týkající se teleskopů a astronomie
Teleskopy pro děti
Optické vlastnosti, konstrukce, montáž, příslušenství – vše je důležité, když vybíráte dalekohled pro dítě. Dozvíte se, jaký dětský dalekohled zvolit pro malé průzkumníky všech věkových kategorií
Průzkum hvězdné oblohy: refrakční, katadioptrický či zrcadlové dalekohledy?
Nový zajímavý článek vám pomůže s výběrem nejvhodnějšího teleskopu pro pozorování hvězd, hvězdokup, galaxií a Slunce
Všechny články