Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě
01.04.2019

Děti jsou zvídavé a chtějí vědět vše. Jejich touha po znalostech o světě kolem nás je občas obdivuhodná. Dříve nebo později si všimnou, že Slunce po obloze nejprve stoupá a pak zase klesá a že Měsíc má různé fáze. Zaslechnou vyprávění o „znameních zvěrokruhu“ nebo sledují filmy ze série Hvězdné války. Tak či onak, všechny děti se někdy zajímají o astronomii. Často je na rodičích, zda si jejich děti uvědomí, že svět sahá až za hranice Země, sluneční soustavy nebo dokonce i naší galaxie – že vesmír je prostě obrovský!

Na našem webu si můžete vybrat a pořídit nejlepší dětské teleskopy!

Potřebuje vaše dítě teleskop?

Vzpomeňte si na své dětství: možná jste četli vědeckofantastické knihy zabývající se astronomií, příběhy žánru fantasy o kosmických výpravách nebo alespoň známý román Ivana Jefremova Mlhovina v Andromedě. Nicméně jen několik šťastlivců mělo šanci provádět pozorování oblohy s patřičnou výbavou. Optické přístroje se navíc v dnešní době staly cenově dostupnějšími a téměř všichni rodiče si mohou dovolit koupit dětský teleskop. Zde vyvstává zákonitá otázka: a je to nutné? Rozhodnutí je na vás, ale pokud má dítě zájem o astronomii, bude šťastné, když jako dárek dostane skutečný teleskop. Jak se říká, jeden pohled vydá za tisíc slov a vidět něco na vlastni oči je lepší, než si o tom jen číst nebo si prohlížet obrázky a fotografie. Takový dárek může navíc dítě přivést k tomu, aby se začalo zajímalo o různé vědní obory, zejména fyziku a matematiku, což je skvělé pro jeho budoucí akademickou dráhu.

V jakém věku je nejlepší začít s pozorováním?

Jak by měl dětský teleskop vypadat? To záleží na věku dítěte. Nejmladší badatelé nemohou pozorovat bez cizí pomoci, protože bez rodičů se rychle začnou nudit, nemluvě o nebezpečí, které může osamělým dětem v noci hrozit. Dítě ve věku od 8 do 10 let ale už dokáže samo ovládat malý teleskop a pozorovat například na balkoně nebo na domovním dvorku. Právě tehdy tedy může být ta správná doba začít.


Teleskopy Levenhuk LabZZ

Co se dá pozorovat přes malý teleskop?

Nováčci všech věkových skupin mají obvykle zájem sledovat jasné a nepříliš vzdálené objekty: Měsíc, Slunce (to vždy pozorujte přes speciální filtr!) a dvojhvězdy. Tyto objekty lze dobře pozorovat pomocí jakéhokoli optického přístroje a dokonce i malým dalekohledem toho lze spatřit opravdu hodně. Samozřejmě na povrchu Měsíce neuvidíte americkou vlajku, ale můžete obdivovat rozlehlost vesmíru, studovat povrch této oběžnice, měsíční moře a pohoří. Dětem není nutné kupovat nákladný teleskop, okouzlí je i jednoduchý přístroj, jakmile přes něj spatří měsíční kráter, prstence Saturnu, měsíce Jupitera nebo vzdálenou galaxii v Andromedě.

Řady teleskopů pro děti

Obecně platí, že všichni přední výrobci astronomických zařízení vyrábějí i speciální řadu teleskopů pro děti – jako je například řada Levenhuk LabZZ nebo Bresser Junior. Obvykle se jedná o malé achromatické refraktory (čočkové dalekohledy s průměrem objektivu 80 – 90 mm) na azimutální montáži. Teleskopy typu refraktor jsou odolné, spolehlivé přístroje s nízkými nároky na údržbu, které nepotřebují seřizování a přenášejí „pozemní“ vzpřímený obraz. Průměr objektivu je dostatečný pro první kroky po hvězdné obloze. Je také důležité, aby dítě rychle pochopilo, že to, co vidí, je skutečně teleskop: optická konstrukce refraktoru je klasická, jedná se o takzvaný „zlatý standard“ neboli „typický teleskop“. Pokud požádáte člověka, který nemá s astronomií nic společného, aby nakreslil hvězdářský dalekohled, nakreslí refraktor. Kromě toho dokonale zapadne do interiéru každého bytu.

Kromě refraktorů si děti také jistě oblíbí malé newtonovské zrcadlové dalekohledy na stolní montáži typu Dobson, například Teleskop Levenhuk LabZZ D1 nebo Sky-Watcher Dobson 130. Děti si zamilují zářivý design modelů a rodiče ocení jejich kompaktní velikost.


Pohodlné používání

Azimutální montáž je lehká a je ideální pro astronomická i pozemní pozorování. Nevyžaduje nastavení polárních os, protože tato instalace, i když dospělému připadá snadná, může být pro dítě příliš obtížná. Abyste mohli provádět astronomická pozorování, měli byste samozřejmě znát nebeské souřadnice. Přesto praktičnost paralaktické montáže nevyrovná potíže, kterým budou pravděpodobně čelit nezkušení pozorovatelé. Přednost byste měli dát montážím s ovládacími prvky přesného nastavení, neboť pozorování je díky nim pohodlnější – nabízejí totiž možnost pomocí mikrometrických šroubů plynule kompenzovat denní otáčení nebeské sféry. Tuto vlastnost oceníte zejména při vysokých hodnotách zvětšení. Teleskop tohoto typu se snadno demontuje, není totiž těžký ani objemný. I velké přístroje váží pouhých 7 kilogramů a k jejich přepravě můžete dokonce využít veřejnou dopravu.

Hvězdářský dalekohled Levenhuk Skyline Travel 50 je perfektní volbou k pozorování mimo městské osvětlení, stejně jako pro pěší výlety a víkendové pobyty se všemi členy rodiny. Tubus je kompaktní a lehký – oproti tubusům většiny refraktorů je poloviční. Díky jeho odlehčené konstrukci může s teleskopem cestovat dokonce i dítě.

Základní příslušenství k teleskopům

Pokud se rozhodnete pořídit si dětský teleskop, měli byste věnovat pozornost standardnímu vybavení: nikdo není rád, když přístroj rozbalí a zjistí, že se nedá použít okamžitě, „přímo z krabice“ – prožitek z dárku se tím značně znehodnotí. Sada by měla obsahovat vše potřebné k pozorování a bude skvělé, pokud součástí standardního vybavení budou i nějaké informační zdroje: mapa hvězdné oblohy, sada plakátů, vzdělávací literatura, planetárium a další doplňky.

Dalekohled pro děti by měl samozřejmě být zabalen do krásné dárkové krabice, protože první dojem znamená hodně a při seznamování dítěte s přístrojem je velmi důležité dobře zapůsobit. Špičkou mezi teleskopy s bohatými sadami jsou přístroje z řady Levenhuk Strike NG. Tyto teleskopy jsou vybaveny pokročilými sadami: získáte optické doplňky k provádění astronomických i pozemních pozorování a několik informativních knih a učebnic pro první seznámení s astronomií a její další podrobné studium.

Všechny čočkové dalekohledy neboli refraktory s diagonálním zrcadlem přenášejí nezkreslený, ale zrcadlově převrácený obraz. Kromě toho se řada teleskopů dodává včetně souprav, které obsahují vzpřimující okulár nebo diagonální hranol, aby se získal standardní vzpřímený (ne zrcadlový) obraz, který je vhodný při pozorování objektů na zemském povrchu. Krajina, zvířata a ptáci jsou vděčnými objekty k pozorování, které je stejně zábavné jako studium nebeských objektů, zvláště pokud je obloha dlouho zatažená. Pokud se astronomie nestane vašim koníčkem, můžete teleskop vždy použít jako pozorovací dalekohled neboli spektiv.

Je možné pomocí teleskopu pořizovat snímky?

Před zakoupením teleskopu pro dítě se lidé často ptají, jestli s jeho pomocí lze pořizovat fotografie. Vyšší modely v dětské řadě, například Levenhuk Strike 80 NG, mají plnohodnotný okulárový výtah o průměru 1,25”. Díky tomu na ně lze nasadit speciální redukci a použít dalekohled jako objektiv s dlouhou ohniskovou vzdáleností pro astrofotografii základní úrovně. Dětský teleskop na azimutální montáži samozřejmě nelze použít k seriózní astrofotografii a tento přístroj k tomu ani není určen. Nicméně je možné pořídit si fotografie Měsíce v hlavním ohnisku, aby se o ně děti mohly podělit s kamarády.

Samozřejmě, že dítě bude mít zpočátku problémy se zvládnutím nových informací a bude vás žádat o pomoc. Určitě vás něco z toho také zaujme a třeba se astronomie stane vaším neobvyklým a vzrušujícím koníčkem. Kdo ví, možná už dlouho toužíte po tom, abyste mohli zkoumat oblohu pomocí teleskopu, ale báli jste se to zkusit?

Teleskopy pro děti:


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com.

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Hvězdářské dalekohledy
Tento užitečný článek obsahuje nejčastější otázky týkající se teleskopů a astronomie
Jak se používá teleskop
První nastavení teleskopu. Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením
Průzkum hvězdné oblohy: refrakční, katadioptrický či zrcadlové dalekohledy?
Nový zajímavý článek vám pomůže s výběrem nejvhodnějšího teleskopu pro pozorování hvězd, hvězdokup, galaxií a Slunce
Všechny články