Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě

TOP-5 nádherných vesmírných objektů, které lze spatřit v domácím teleskopu

Snímek byl pořízen teleskopem Levehuk Skyline PRO 2000 EQ

Mlhovina Orionu. Velmi jasný a působivý objekt. Pouhé oko vnímá mlhovinu jako nejasné světélkování, v dalekohledu se jeví jako zářivý obláček. A mimochodem, velikost tohoto "obláčku" je taková, že jeho hmota by postačovala na přibližně tisíc Sluncí nebo více než tři sta milionů planet Země.

Snímek byl pořízen teleskopem Levehuk Skyline PRO 1000 EQ

Hvězdokupa Plejády. Nachází se v souhvězdí Býka. V Plejádách je asi 1000 hvězd, ale ze Země pochopitelně nespatříme všechny. Světlemodrá aureola kolem hvězd představuje mlhovinu, do níž je hvězdokupa pohroužena. Mlhovinu lze vidět pouze kolem nejzářivějších hvězd Plejád.

Snímek byl pořízen teleskopem Levehuk Skyline PRO 1000 EQ

Měsíc. Pouhým okem bychom spatřili jen svítící srpek. Za temnými skvrnami se skrývají měsíční moře, světlá místa představují vyvýšeniny. Právě moře a vyvýšeniny vytvářejí "usmívající se obličej" na celkovém vzhledu Měsíce.

Snímek byl pořízen teleskopem Levehuk Skyline PRO 2000 EQ

Povrch Měsíce. Dobře jsou vidět krátery. Sovětský lunochod a americkou vlajku si ovšem prohlédnout nelze. Abychom je mohli spatřit, bylo by zapotřebí gigantického teleskopu se zrcadlem o průměru několik stovek metrů, a takový na Zemi zatím k dispozici není.

Snímek byl pořízen teleskopem BRESSER Messier NT-203

Galaxie (či mlhovina) Andromedy je jednou z galaxií k nám nejbližších. Blízko je tu relativní pojem: je to asi 2,52 milionu světelných let. Vzhledem k velké vzdálenosti vidíme tuto galaxii takovou, jaká byla před 2,5 miliony let. Tehdy na Zemi lidé ještě nebyli. Jak galaxie Andromedy vypadá dnes, se tedy nedozvíme.

A konečně...

Snímek byl pořízen teleskopem Levehuk Skyline PRO 1000 EQ

Poznali jste jej? Ano, je to Jupiter! Také ten můžeme spatřit v teleskopu. Stejně jako Venuši, Saturn, Uran a Neptun a mnohé další vesmírné objekty.

Nejlepší je pozorovat hvězdnaté nebe mimo město, kde nejsou lampy a osvětlení. Ale i ve městě lze spatřit mnoho zajímavého. Pro začátek přijde vhod jakýkoli teleskop, později lze přejít na profesionální modely. Pro nováčky nemá smysl kupovat si teleskop "naslepo", je lepší se poradit se zkušenými astronomy nebo s vyškolenými pracovníky obchodu s optickou technikou, kteří vám zodpoví dotazy na cokoli, co vás zajímá.


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com.

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Hvězdářské dalekohledy
Tento užitečný článek obsahuje nejčastější otázky týkající se teleskopů a astronomie
Jak se používá teleskop
První nastavení teleskopu. Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením
Teleskopy pro děti
Optické vlastnosti, konstrukce, montáž, příslušenství – vše je důležité, když vybíráte dalekohled pro dítě. Dozvíte se, jaký dětský dalekohled zvolit pro malé průzkumníky všech věkových kategorií
Všechny články