Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě
05.08.2015

S potěšením vám představujeme astrofotografické snímky pořízené Joelem Sawaskim pomocí teleskopu SkyMatic 105 GT MAK a digitálního fotoaparátu Levenhuk T310 NG. Joelovi jsme velmi vděční za to, že nám umožnil na našich stránkách publikovat své snímky a výsledky svého výzkumu. Doufáme, že tyto snímky a autorův komentář pomohou těm z našich zákazníků, kteří právě zahájili svou cestu do světa astrofotografie nebo o tom uvažují. „Věřím, že můj pohled může být užitečný, neboť ještě před dvěma měsíci jsem o astronomii nevěděl vůbec nic a o astrofotografii ještě méně. Dnes už umím vzít několik video souborů, upravit je pomocí programu RegiStax a spojit je ve Photoshopu,“ tvrdí Joel.

Astrofotografické snímky pořízené a opatřené poznámkami Joelem Sawaskim

Porovnání snímků Saturnu


Saturn

Porovnání snímků Měsíce

Měsíc

Tyto snímky ukazují význam „skládání“. Bez funkce skládání by začátečník jako já nedokázal zjistit, proč jsou mé fotografiev porovnání s jinými snímky, které jsem našel na internetu, tak nekvalitní . Moje první myšlenka byla: „Mám snad špatné vybavení?“ Odpověď zní ne. Moje vybavení je v pořádku. Musel jsem jen místo pořizování jednotlivých snímků zpracovat video ve formátu AVI.

Mým dalším úkolem bylo získat fotografie Měsíce v úplňku ve vysokém rozlišení. Tento snímek byl pořízen tak, že jsem teleskop nastavil na zachycení 4 souborů ve formátu AVI. Jeden soubor na každý kvadrant Měsíce. Následně jsem jednotlivé kvadranty zpracoval v programu RegiStax 6 a konvertoval na samostatné snímky. Tyto čtyři snímky jsem pak spojil do jednoho ve vysokém rozlišení pomocí funkce Photomerge v Photoshopu.

Měsíc při zvětšení 80x, složeno ze čtyř snímků pomocí programu Registax a funkce Photomerge

Měsíc při zvětšení 80x, složeno ze čtyř snímků pomocí programu Registax a funkce Photomerge

Po úspěchu, který jsem zaznamenal při sestavování sloučeného čtyřsnímku Měsíce jsem se rozhodl zkusit štěstí s ještě vyšším rozlišením. Takže jsem na teleskop instaloval svou Barlowovu čočku 2x a pořídil 12 souborů AVI. Ty jsem pak zpracoval v programu RegiStax 6 a spojil pomocí Photoshopu. Asi se ptáte, proč není spodní část kompletní. Je to tím, že než jsem stačil nahrát poslední 2 soubory AVI, vybila se mi baterie v tabletu.

Měsíc při zvětšení 160x, složeno ze dvanácti snímků pomocí programu Registax a funkce Photomerge

Měsíc při zvětšení 160x, složeno ze dvanácti snímků pomocí programu Registax a funkce Photomerge


Z tohoto snímku jsem si vytiskl obrázek Měsíce ve vysokém rozlišení o rozměrech 36 x 41 cm, který je vhodný k zarámování.

O autorovi

Joel Sawaski je elektroinženýr, jako odborný asistent vyučuje matematiku na univerzitě, a je nadšený amatérský astronom a astrofotograf, který dělá neuvěřitelné pokroky. O svá zjištění se plánuje dělit se svými studenty.

O teleskopu

Levenhuk SkyMatic 105 GT MAK, kompaktní model MAK s funkcí GoTo a dlouhou ohniskovou vzdáleností 1300 mm je vhodný k vizuálnímu pozorování i k astrofotografii. Mimořádně dobrých výsledků lze dosáhnout při pozorování Měsíce a planet.

O fotoaparátu

Levenhuk T310 NG - je digitální fotoaparát s rozlišením 3 Mpx určený pro astrofotografii. Umožňuje zachycovat statické snímky i videozáznamy a dodává se v sadě včetně software, adaptéru na teleskop a kabelu USB.

Fotografie a komentář poskytl Joel Sawalski
srpen 2015, USA


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Hvězdářské dalekohledy
Tento užitečný článek obsahuje nejčastější otázky týkající se teleskopů a astronomie
Jak se používá teleskop
První nastavení teleskopu. Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením
Teleskopy pro děti
Optické vlastnosti, konstrukce, montáž, příslušenství – vše je důležité, když vybíráte dalekohled pro dítě. Dozvíte se, jaký dětský dalekohled zvolit pro malé průzkumníky všech věkových kategorií
Všechny články