Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě

V tomto článku jsme shromáždili odpovědi na nejčastější otázky týkající se teleskopů. Tyto informace budou zcela jistě užitečné pro všechny začínající astronomy a možná zaujmou také profesionály. Najdete tu praktické tipy k výběru prvního teleskopu a dozvíte se, jak zajistit, aby vaše astronomické pozorování bylo ještě efektivnější a informativnější.

"Co je nejdůležitější vědět před nákupem teleskopu?"

Když se chystáte koupit si svůj první teleskop, je třeba vybírat uvážlivě. Rozhodně byste neměli běžet do nejbližšího obchodu a koupit si, co vám jako první padne do oka. Nenechte se oklamat nápadnými štítky slibujícími obrovské zvětšení a dalšími marketingovými triky. Najděte si ve svém okolí solidní, důvěryhodnou prodejnu. Namísto pochybných reklamních sloganů tam získáte profesionální pomoc a radu – a hlavně opravdu kvalitní přístroj, který vám bude sloužit celá léta.

Zvětšení závisí na tom, kolik světla dokáže teleskop shromáždit. Schopnost teleskopu sbírat světlo závisí na velikosti čočky či zrcadla objektivu (apertura). Užitečné zvětšení teleskopu (když pozorujete pomocí kvalitního přístroje za jasné oblohy) představuje dvojnásobek velikosti apertury teleskopu v milimetrech.

Může se stát, že narazíte na levné 50milimetrové refrakční teleskopy, které slibují až 500x zvětšení. Technicky to je možné, ale s ohledem na výše uvedené informace platí, že optika v takovém přístroji je schopná dosáhnout jen 100x zvětšení.

Přejít zpět nahoru

“Kde si mám teleskop koupit?”

V prodejně
Odpověď je jasná – teleskop si můžete koupit ve speciální prodejně s optickými přístroji. V takové prodejně vám nejspíš dají doklad, takže budete moci přístroj vrátit, pokud s ním budou nějaké potíže. Někdy je dokonce možné po určitou dobu od nákupu vrátit produkt bez vad a dostat zpět celou částku.

Doručení poštou
Existují dvě možnosti. Teleskop si můžete objednat ve speciálním online obchodě s optickými zařízeními, nebo využít známé prodejní weby, jako je Amazon nebo eBay, které nabízejí různé produkty. Pro lidi, kteří bydlí v menším městě daleko od velkých center, je to někdy jediný způsob, jak si teleskop pořídit.

Zakoupení od někoho jiného
Myšlenka koupit si teleskop z druhé ruky může být velmi lákavá (a také rozumná!). Lidé si často kupují drahé přístroje, které použijí jenom párkrát. Pak je přestanou bavit nebo si uvědomí, že to není pro ně to pravé, a nakonec dají inzerát na internet. Má to velkou výhodu – zaplatíte mnohem méně než za nový přístroj. Je s tím ale spojené také riziko – nemáte stoprocentní jistotu, že přístroj je v dobrém stavu a že není poškozený. Měli byste tedy řádně zvážit pro a proti, zvlášť pokud jde o drahý přístroj. Ačkoli někteří výrobci, například Meade a Celestron, nabízejí ke svým produktům celoživotní omezenou záruku, nelze ji převést na jinou osobu.

Online prodejna Levenhuk
Prodejna s optickým zařízením společnosti Levenhuk nabízí široký výběr veškerých typů kvalitních teleskopů. V kontinentální části USA dodáváme produkty bezplatně a po celém světě za minimální ceny dopravného. Tady si můžete koupit teleskopy Levenhuk přímo od výrobce za nejlepší cenu, snadno a pohodlně.

Přejít zpět nahoru

“Jaký teleskop vybrat?”

Popravdě, na takovou otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Závisí to na vašich preferencích a cílech. Chystáte se pozorovat ve vizuálním režimu, nebo chcete pořizovat snímky a nahrávat videa? Kolik peněz jste ochotní utratit? Je těžké dát všem jednoznačnou odpověď.

Trh s optickým vybavením nabízí široký výběr teleskopů v různých cenových kategoriích. Volba bude mnohem snazší, až si určíte cenový limit a ujasníte svoje cíle a potřeby. Ještě lepší je si vyhlédnutý teleskop před zakoupením otestovat (například na setkání amatérských astronomů nebo na jiných podobných akcích).

Abyste se rozhodli správně, pečlivě si přečtěte veškeré informace o vybraném teleskopu: popis produktu, specifikace a příručky. Praktický katalog vám pomůže najít přesně to, co hledáte. K dostání jsou vhodné modely s ohledem na vaši úroveň (například teleskopy pro začátečníky nebo teleskopy pro experty), optický design teleskopu, pozorovaný objekt a podobně.

A samozřejmě se kdykoli můžete obracet s dotazy na naše profesionální manažery. Zavolejte nám bezplatně na číslo 800-342-1706 nebo využijte tento formulář.

Přejít zpět nahoru

“Co je potřeba vědět o optice?”

Nejdůležitější charakteristikou teleskopu je apertura (průměr čočky nebo zrcadla objektivu). Samozřejmě platí, že čím je čočka větší, tím víc světla shromáždí. To znamená, že teleskopy s větší aperturou umožňují pozorovat méně jasné nebeské objekty a rozpoznat víc detailů. Ano, platí tato jednoduchá poučka – velké teleskopy vám zajistí zřetelnější a ostřejší pohled, právě proto, že jsou větší.

Apertura teleskopu je vždy uvedena v popisu produktu. Vyhledejte hodnotu označenou jako průměr čočky/zrcadla objektivu nebo apertura. Jedná se o jednu z nejdůležitějších charakteristik teleskopu, která je často specifikována v názvu. Tak například hvězdářský dalekohled Levenhuk Skyline 70x700 AZ: hodnota 70 znamená aperturu teleskopu v milimetrech; 700 je ohnisková vzdálenost v milimetrech.

Přejít zpět nahoru

"Jak se dá určit účinnost optiky?“

Je třeba věnovat pozornost několika důležitým detailům.

Za prvé, na fungování teleskopu může mít negativní vliv nedokonalé sestavení. Naštěstí pro nás lze amatérské optické přístroje relativně snadno vyrobit a většinou dobře fungují.

Za druhé, různé optické designy fungují různě. Schmidtovy-Cassegrainovy a Maksutovovy-Cassegrainovy teleskopy, Newtonovy teleskopy, refraktory – každý z těchto typů teleskopů má své silné i slabé stránky. Tyto rozdíly jsou však relativně malé. Teleskopy se stejnou aperturou lišící se optickým designem budou mít téměř stejnou efektivitu. Rozdíly začnou být znatelné až po zvětšení apertury o 10 až 20 %.

Schopnost teleskopu reprodukovat jemné detaily obrazu omezují atmosférické turbulence. Záření pozadí oblohy omezuje schopnost teleskopu rozpoznat nejasné nebeské objekty. Atmosférické turbulence jsou rušivější pro velké teleskopy než pro malé. Pokud tedy budete za takových podmínek pozorovat většinu času, nemá smysl kupovat si velký přístroj. Teleskopy s velkou aperturou vám však ukážou víc nejasných objektů, i když budete pozorovat při jasné obloze. Mnoho amatérských astronomů vyhledává ve svém okolí místa s klidnou atmosférou, aby mohli zkoušet, co jejich přístroj dokáže.

Hlavní měřítko však představuje apertura. Nejlepší 90mm fluoritový apochromát na světě se nevyrovná podomácku sestavenému 150mm Newtonovu reflektoru – takový je prostě fyzikální zákon.

Přejít zpět nahoru

“Jak se můžu zlepšovat v pozorování?”

I zkušení pozorovatelé se domnívají, že pozorovací schopnosti získáte díky intuici – stačí vám jenom mít oči otevřené a získat víc praxe. Obvykle to tak ale není. Aby se člověk stal skutečně profesionálním pozorovatelem, musí hodně trénovat, neustále se učit a zkoušet nové věci. Koupit si velký teleskop, abyste viděli víc, je jako koupit si velkou pánev, abyste lépe vařili. Není to úplně od věci, ale jak asi víte, vaření závisí hlavně na znalostech a zkušenostech, nikoli na použitých nástrojích. Totéž platí pro astronomické pozorování. Praxe je zdarma a přináší lepší výsledky než honba za novými přístroji. Zkušený pozorovatel s průměrným přístrojem uvidí mnohem víc než začátečník s vynikajícím a výkonným modelem teleskopu. Jaké vlastnosti tedy budete potřebovat, abyste se zlepšili v pozorování?

Především trpělivost. Hledání nebeských objektů na obloze může zabrat hodně času, i když znáte jejich přesnou polohu. Vytrvalost – vaše oči, teleskop i obloha se každou noc trochu mění. Adaptace na tmu – je důležité se před pozorováním vyhnout jasnému světlu; může trvat hodiny, než dosáhnete maximální zrakové kapacity. Periferní vidění – středová část sítnice dobře reprodukuje barevný obraz, ale okrajová oblast je mnohem citlivější vůči světlu. Periferní vidění umožňuje vidět velmi nejasné objekty a jejich části s nízkým kontrastem.

A abyste viděli ještě víc, můžete využít několik užitečných pozorovacích triků. Eliminujte rozptýlené světlo, které odvádí zrak od nejasných objektů. Poslouží vám k tomu očnice nebo speciální kryty (pokud nemáte speciální nástroje, stačí použít nějaký kus oblečení), kterými si při pozorování zakryjete hlavu.Přesuňte teleskop– naše oči reagují na pohyb a někdy odhalí nejasné objekty, které předtím nebyly vidět. Zkuste použít periferní vidění. Nepřesunujte teleskop – naše oči dokážou po několik sekund uchovat fotony a rozpoznat slabě viditelné části. Zkuste použít periferní vidění.

Přejít zpět nahoru

“Čím by měl amatérský astronom začít?”

Když začínáte, měli byste věnovat pozornost dobrým radám. Žádná kniha nenahradí zkušenost z první ruky. Zapojte se do astronomického klubu, navštěvujte astronomické akce zahrnující pozorování a vyzkoušejte si pohled různými teleskopy. Získáte tak spoustu užitečných informací a potkáte zajímavé lidi, kteří se rádi podělí o svoje názory a zkušenosti s různými pozorovacími technikami a optickým vybavením. Informace o astronomických klubech a společnostech získáte v planetáriích, vědeckých a technologických muzeích nebo od pracovníků na univerzitní katedře fyziky. Adresy se dají najít také v astronomických časopisech pro amatéry a samozřejmě na internetu.

A teď si odpovězte na pět otázek

Když si budete vybírat teleskop, zvlášť první v životě, možná vás zarazí obrovská škála dostupných modelů. Abyste zvolili správně, odpovězte na těchto pět otázek.

Kolik úsilí hodláte zkoumání oblohy věnovat?

Pokud znáte souhvězdí a dokážete se na obloze zorientovat pomocí metody skákání po hvězdách a hvězdných map, nebudete mít problém používat teleskop, který je levnější, menší a lehčí, oproti teleskopu s držákem ovládaným počítačem.

Kolik úsilí hodláte věnovat zdokonalování svých pozorovacích dovedností?

Schopnost vidět detaily na nebeských objektech a také schopnost vidět nejasné objekty vyžaduje hodně praxe a speciálních znalostí. Námaha se ale vyplatí – zkušený pozorovatel za stejných atmosférických podmínek rozpozná detaily, které začátečník přehlédne i při pozorování s výkonnějším teleskopem.

Jak daleko můžete a chcete teleskop přesunovat z úložného místa na místo pozorování?

Kvůli rozdílnému optickému designu, a tedy i velikosti se přenosnost teleskopů značně různí. A je samozřejmě lepší pořídit si snadno přenosný lehký teleskop, který můžete často využívat k požadovanému účelu, než masivní přístroj, který jen zabírá místo a hromadí prach, protože je příliš velký a těžký.

Někteří astronomové si vychutnávají různé technologické novinky bez ohledu na to, jestli mají skutečnou praktickou hodnotu a jestli se vyplatí do nich investovat. Jste ochotní dávat peníze za sofistikované vybavení, i když není nutné?

Pokud odpovíte ano, může to být pozitivní pro rozvoj vašich schopností, protože špičkové vybavení někdy funguje jako dobrá motivace. Určité vybavení se ve světě amatérské astronomie považuje za známku dobrého vkusu. Pokud odpovíte ne, pak si nákup nového astronomického produktu vždy řádně rozmyslete. Opravdu ho potřebujete? Nenechte se při výběru ovlivnit přehnanou reklamou.

Chcete nebeská tělesa fotografovat například pomocí CCD kamer?

Astrofotografie je velmi drahý koníček. A peníze nejsou jediný problém. Než začnete dosahovat uspokojivých výsledků, obvykle to trvá několik let a vyžaduje několik sad vybavení. Astrofotografie je tedy mnohem náročnější na finance i čas než vizuální pozorování.

Přejít zpět nahoru

“Co se dá vidět teleskopem?”

Nejlépe to zjistíte tak, že to zkusíte – v doprovodu zkušeného amatérského astronoma z blízkého astronomického klubu.

Obecně uvidíte všechny planety ve formě disku. Zaznamenáte pruhy mraků a Velkou rudou skvrnu na Jupiteru a Saturnovy prstence. Když se Mars přiblíží k Zemi, uvidíte jeho polární čepičky. U Merkuru a Venuše uvidíte jejich fáze, ale nic víc. Dále uvidíte čtyři měsíce Jupiteru a Saturnův měsíc Titan ve formě teček; viditelné budou také relativně jasné komety.

Neměli byste očekávat, že uvidíte stejně velké, jasné a podrobné obrazy jako ty, které vytváří Hubbleův vesmírný dalekohled. Copak by někdo věnoval miliardy dolarů na vytváření vesmírného dalekohledu, pokud by bylo možné vidět totéž s amatérským teleskopem za 100 dolarů?

Co se týče objektů hlubokého vesmíru, většina moderních teleskopů vám ukáže téměř všechny objekty z Messierova katalogu. Galaxie se vám zpočátku budou jevit jenom jako nejasné skvrny. Když se ale podíváte pořádně, uvidíte jejich spirálovitou strukturu. Pozorovaný obraz bude přesto hodně vzdálený od astrofotografických snímků, které najdete na internetu. Nezapomeňte, že většina galaxií je od nás vzdálena miliony světelných let. Nečekejte, že uvidíte jasné barvy – většina objektů je příliš nezřetelná na to, aby lidské oko rozpoznalo jejich barvu.

Přejít zpět nahoru

“Představuje binokulární dalekohled alternativu k teleskopu?”

Stovky objektů v hlubokém vesmíru jsou natolik velké a jasné, že je lze úspěšně pozorovat pomocí 50mm čočky s nízkým zvětšením. Z tohoto důvodu může být pro začátečníky dobrou volbou binokulární dalekohled střední velikosti, například 7x50 a 10x50 (kde hodnoty 7 a 10 představují zvětšení a hodnota 50 aperturu). Takové binokulární dalekohledy jsou cenově dostupné, přenosné a snadno použitelné. Abyste ale dokázali astronomický binokulární dalekohled úspěšně použít, musíte si nejprve podrobně nastudovat hvězdnou oblohu a dalekohled by neměl být příliš těžký, abyste ho pohodlně udrželi bez chvění.

Přejít zpět nahoru

“Co by si měl začínající astronom přečíst?”

Seznámení se souhvězdími a nebeskými objekty nabízí například kniha „Discover the Stars“ od Richarda Berryho, „Patterns in the Sky: An Introduction to Stargazing“, kterou napsal Ken Hewitt-White, nebo praktičtěji orientovaná kniha „Astronomy: A Step by Step Guide to the Night Sky“ od Storma Dunlopa. S těmito skvělými knihami začínala většina amatérských astronomů. Základní informace najdete také v jakékoli příručce pro amatérské astronomy.

Rádi bychom doporučili další zajímavé tituly zaměřené na astronomii: Ian Ridpath: „Astronomy“, Terence Dickinson a Alan Dyer: „The Backyard Astronomer's Guide“, Stan Gibilisco: „Astronomy Demystified“ a C. R. Kitchin: „Illustrated Dictionary of Practical Astronomy“.

Přejít zpět nahoru

“Můžu si teleskop sestavit doma?”

Ano, je to možné. Když začínáte se sestavováním teleskopu, nejvhodnější volbou je Newtonův reflektor na Dobsonově montáži. Počítejte s tím, že výsledný přístroj bude vhodný pouze k vizuálnímu pozorování, protože astrofotografie vyžaduje pokročilejší montáž. Sestavení teleskopu samozřejmě není snadné. Obnáší řadu složitých operací s různými materiály a vyžaduje přesné výpočty a dostatek trpělivosti. Ve výsledku ale můžete relativně výkonný teleskop s aperturou 120-200 mm získat za výrazně nižší cenu, než kdybyste si teleskop koupili už kompletně sestavený. Klasickou příručku k sestavování teleskopu napsal Richard Berry a má název „Build Your Own Telescope“. Sestavování teleskopů je velmi oblíbené téma také v internetových fórech zaměřených na astronomii. Najdete tam podrobné pokyny k sestavování včetně ilustračních fotografií.

Přejít zpět nahoru

“Přenáší teleskop jenom černobílý obraz?”

Okulárem teleskopu lze obvykle sledovat barevný obraz, ale ne vždy. Obraz bude barevný při sledování pozemních objektů, Měsíce a planet. Uvidíte také barvu některých hvězd. Nezřetelné objekty hlubokého vesmíru, například galaxie a mlhoviny se však při pohledu teleskopem budou jevit jako našedlé mraky.

Při sledování pomocí velkého teleskopu s průměrem čočky 250-300 mm rozpoznáte některé barvy u nejjasnějších objektů hlubokého vesmíru. Kromě apertury teleskopu hodně závisí také na pozorovacích podmínkách (především na úrovni znečištění), adaptaci očí na tmu a na individuálních charakteristikách vašeho zraku. Ale ani s největším profesionálním teleskopem nebudete schopní při vizuálním pozorování (pouze očima) vidět objekty hlubokého vesmíru tak jasné a barevné, jako jsou zaznamenané na astrofotografických snímcích.

Přejít zpět nahoru

“Uvidím taky UFO nebo americkou vlajku na Měsíci?”

Americká vlajka je bohužel příliš malá na to, abychom ji mohli ze Země vidět. Vyžadovalo by to teleskop, jehož zrcadlo by mělo průměr stovky metrů. Teleskop s takovou aperturou v současnosti neexistuje. A co se týká UFO, k jejich sledování teleskop vlastně nepotřebujete. Jediným problémem je určit, jestli opravdu vidíte UFO, nebo nějaký skutečný, vysvětlitelný a identifikovaný objekt. Většina amatérských astronomů dokáže spolehlivě rozpoznat objekty, které vidí, a podle našich informací nikdo z nich dosud nespatřil žádné UFO.

Přejít zpět nahoru


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Jak se používá teleskop
První nastavení teleskopu. Použití jakéhokoli dalekohledu začíná jeho sestavením
Teleskopy pro děti
Optické vlastnosti, konstrukce, montáž, příslušenství – vše je důležité, když vybíráte dalekohled pro dítě. Dozvíte se, jaký dětský dalekohled zvolit pro malé průzkumníky všech věkových kategorií
Průzkum hvězdné oblohy: refrakční, katadioptrický či zrcadlové dalekohledy?
Nový zajímavý článek vám pomůže s výběrem nejvhodnějšího teleskopu pro pozorování hvězd, hvězdokup, galaxií a Slunce
Všechny články