Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě

Revoluční přístup k výběru binokulárů Levenhuk

06.08.2015

Pozor:

Přes žádný dalekohled, tedy ani binokulární, se nikdy nedívejte přímo do slunce! Nedodržení tohoto pokynu může vést k trvalému poškození zraku.

Na jaře roku 2015 společnost Levenhuk kompletně obnovila sortiment binokulárních dalekohledů nabízených zákazníkům ve Spojených státech – řady Levenhuk Bino a Levenhuk Energy byly nahrazeny zbrusu novými a vylepšenými triedry z modelových řad Levenhuk Karma, Sherman a Atom. Celkový počet ohlášených nových produktů je 47!

Při pohledu na rozličnou nabídku triedrů nabízených na trhu se provedení správné volby může na první pohled zdát nemožným úkolem. My vám ale výběr vhodného modelu usnadníme! Jasná a přehledná prezentace jednotlivých řad binokulárních dalekohledů Levenhuk je k dispozici ve stručném referenčním průvodci Levenhuk. Tento článek proces výběru dále zjednodušuje a zrychluje a neponechává žádný prostor pro pochybnosti!

Tři jednoduchá výběrová kritéria:

  • Použití: Proč si binokulární dalekohled pořizujete?
  • Cena: Kolik peněz jste ochotni za něj utratit?
  • Vzhled: Jakému tvaru a barvě dáváte přednost?

Použití: Proč si binokulární dalekohled pořizujete?

Úplně první otázka, kterou byste si měli položit, je, k čemu triedr potřebujete. V této fázi budete moci vyloučit modely, které se vám nehodí pro vaše účely. Tím se zúží výběr k dalšímu posouzení.

Binokulární dalekohledy pro každodenní použití
Trávíte rádi svůj volný čas v přírodě sledováním malebné krajiny, pozorováním ptáků a zvířat? Nebo jste častým návštěvníkem různých sportovních akcí, případně je vaší vášní městská architektura. Poznáváte-li se v tomto popisu, pak to, co potřebujete, je kompaktní a lehký model triedru. Kompaktní rozměry a nízká hmotnost jsou důležité pro vaše pohodlí po celou dobu cesty – velké modely vás budou zatěžovat, takže budete zbytečně namáhat ruce a rozptylovat se. Úkolem binokulárního dalekohledu je ohromit vás krásným pohledem, rozhodně ne vám působit nepohodlí.

Průměrné triedry pro každodenní použití váží kolem 150 až 700 gramů. Takový binokulár typicky nabízí zvětšení 6x až 8x a má objektivy o průměru 25 až 40 mm. Triedry se střechovým hranolem mají kompaktnější rozměry než modely s porro hranoly v plné velikosti. Pozoruhodné přitom je, že kvalita obrazu u kompaktních modelů nijak netrpí.

Binokulární dalekohledy pro pozorování v terénu
Polní triedry rádi používají lovci, rybáři, strážní, nadšenci do plachtění a aktivní turisté. Ve srovnání s modely pro každodenní použití mají tyto binokulární dalekohledy velké rozměry a výkonnější technické charakteristiky. Takový binokulár typicky nabízí zvětšení 10x až 12x a má objektivy o průměru 40 až 50 mm. Silné zvětšení vám umožňuje detailně pozorovat i velmi vzdálené objekty. Výkonné objektivy s velkou aperturou jsou schopny zachytit více světla, a proto produkují jasný, živý obraz. Klasický polní dalekohled obvykle váží od 0,7 do 1,2 kg.

Pokud si vybíráte dalekohled pro pozorování v terénu, nezapomeňte zkontrolovat, zda má spolehlivé vodotěsné a nárazuvzdorné tělo. Dále se ujistěte, zda lze vybraný model upevnit na stativ – na spodní části těla by měla být speciální montážní objímka.

Pokročilé binokulární dalekohledy
Pod pojmem „pokročilá“ úroveň máme na mysli binokulární dalekohledy, které splňují individuální požadavky uživatelů na určité technické vlastnosti.

Mohou mezi ně patřit následující požadavky:

  • Pozorování velmi vzdálených objektů Pokud se předmět vašeho zájmu nachází ve velmi velké vzdálenosti (a nemáte možnost dostat se blíže), zvažte modely s vysokým zvětšením: 12x až 16x.
  • Pozorování objektů ve vaší blízkosti. Budete-li většinu času pozorovat objekty v blízké vzdálenosti, věnujte pozornost minimální zaostřovací vzdálenosti (neboli zaostření na blízké objekty). Čím menší hodnota, tím víc se můžete přiblížit k objektu.
  • Pozorování v širokém zorném poli. Pokud potřebujete jedním pohledem pokrýt velkou oblast, abyste si nechali ujít žádný jednotlivý detail akce, vyzkoušejte modely se širokým zorným polem: zorné pole širokoúhlých binokulárních dalekohledů pokrývá nejméně 300 metrů.
  • Pozorování za snížené viditelnosti. Pokud často pozorujete za soumraku nebo svítání, zvažte binokulární dalekohled s velkou aperturou. Chcete-li zjistit světelnou citlivost triedru, měli byste věnovat pozornost průměru výstupní pupily, který musí být 4,5 až 6 mm nebo ještě vyšší.
  • Pozorování při vysoké vlhkosti. Budete-li pozorovat za špatných povětrnostních podmínek, v blízkosti řeky nebo jezera, měli byste si vybírat z hermeticky uzavřených modelů naplněných dusíkem. Plynný dusík zabrání pronikání vlhkosti do vnitřních částí přístroje a bude chránit optiku před zamlžováním při vysoké vlhkosti a náhlých změnách teploty.
  • Co nejrealističtější obraz. Chcete-li získat realističtější pohled, musí mít triedr složitou víceprvkovou optickou soustavu. Podívejte se na modely s vylepšenými víceprvkovými okuláry.

U každého modelu uvedeného v našem katalogu jsou stanoveny podrobné technické parametry. Můžete je najít na kartě „Specifikace“ na produktových stránkách.

Cena: Kolik peněz jste ochotni za triedr utratit?

Po první fázi, kdy jste zjistili vhodné modely pro vaše účely, se budete muset zamyslet nad svým rozpočtem. Naše rozpočty bohužel bývají často silně omezené a někdy si prostě nemůžeme dovolit modely, které se nám líbí nejvíce. To je důvod, proč je naším druhým kritériem cena dalekohledu.

Levenhuk Atom, Karma a Sherman jsou nové řady binokulárních dalekohledů vytvořené s cílem poskytnout vám možnost vysoce kvalitního pozorování bez přečerpání vašeho rozpočtu.

  • Levenhuk Atom: 790 Kč
  • Levenhuk Karma: 1 790 Kč
  • Levenhuk Karma PLUS: 1 990 Kč
  • Levenhuk Karma PRO: 4 590 Kč
  • Levenhuk Sherman: 2 290 Kč
  • Levenhuk Sherman PLUS: 3 290 Kč
  • Levenhuk Sherman PRO: 5 290 Kč

* Průměrné prodejní ceny v rámci produktové řady na jaře 2015.

Za co přesně platíme při nákupu triedru? Nejdražší částí je optický systém. Existují dva hlavní typy konstrukce binokulárních dalekohledů: s porro hranoly a se střechovými hranoly. Každá optická konstrukce má své výhody. Pojďme se podívat:

S optickým hranolem Porro: Klasické triedry do terénu, jednodušší a rozšířenější optická konstrukce. Porro hranoly se snadněji vyrábějí. Světelné ztráty v systému optického hranolu se považují za prakticky nulové, což nabízí vyšší kvalitu obrazu. Triedry této konstrukce jsou však širší a těžší.

Se střechovým hranolem: Složitější optická konstrukce v porovnání s Porro hranoly. Díky ní jsou triedry lehčí a kompaktnější a mají elegantnější vzhled. V porovnání s obdobnými modely s optickými hranoly Porro však výsledný obraz není tak jasný.

Dalším důležitým faktorem při stanovení ceny je typ skla, z něhož jsou vyrobeny hranoly. Optické sklo BK-7 je nejlevnější, za ním následuje BaK-4 a konečně nejdražší je sklo ED. Hlavní rozdíl mezi těmito typy skel představuje jejich index lomu. Index lomu určuje úhel dopadu, při kterém dochází k úplnému vnitřnímu odrazu. Čím vyšší je index lomu, tím menší je úhel dopadu. Díky tomu lze použít silnější čočky objektivu, a tudíž lze binokulární dalekohled zmenšit.

Na cenu mají dále vliv velikost hranolů a počet prvků v okulárech a objektivech. Velké hranoly a víceprvkové objektivy jsou schopny vytvářet neuvěřitelně realistické obrazy. Samozřejmě, že čím větší je hranol a čím více prvků obsahuje optická konstrukce, tím vyšší bude cena. S tím je potřeba počítat, protože výrobní proces je složitější.

Dalším faktorem, který ovlivňuje cenu, je typ optické antireflexní vrstvy nanesené na povrchu čoček a jiných optických prvků. Antireflexní vrstva zlepšuje kontrast a čistotu obrazu. Tato povrchová úprava může být vícevrstvá, jednovrstvá, úplná nebo částečná. Čím více vrstev povrchové úpravy se použije, tím jasnější a ostřejší je výsledný obraz. Samozřejmě ale i cena bude vyšší.

Vzhled: Jakému tvaru a barvě dáváte přednost?

Posledním krokem při výběru jsou osobní preference zákazníka ohledně vzhledu a dalších funkcí binokuláru, které nemají přímý vliv na technické vlastnosti.

  • Barva těla. Nové modely základních řad binokulárů Levenhuk jsou dostupné ve třech barvách: černé, světle šedé a tmavě zelené.
  • Skládací konstrukce. Skládací poloviny triedru vám umožní nastavit vzdálenost mezi okuláry (neboť všichni lidé nemají stejnou vzdálenost mezi očima) a zároveň je díky nim přístroj kompaktnější a tím i praktičtější při ukládání.
  • Nastavení na individuální vlastnosti zraku. Není-li váš zrak dokonalý a při pozorování s nasazenými brýlemi se necítíte pohodlně, pak byste měli zvolit model s dioptrickou korekcí u okulárů.
  • Pozorování s nasazenými brýlemi. Pokud však jste zvyklí na pozorování s nasazenými brýlemi, zvolte model s twist-up očnicemi a dlouhým očním reliéfem. Díky tomuto uspořádání se vaše brýle nebudou dotýkat čoček triedru. Twist-up očnice dále blokují nežádoucí světlo ze stran.
  • Možnost upevnění na stativ. Někdy je mnohem pohodlnější instalovat binokulární dalekohled na stativ – například pokud je dalekohled těžký nebo musíte pozorovat dlouhou dobu beze změny své polohy. Binokulární dalekohledy použitelné se stativem mají speciální montážní objímky pro připevnění redukce na stativ (prodává se samostatně). Tato montážní objímka je umístěna na spodní části těla dalekohledu nebo mezi jeho polovinami. Montážní objímka ¼” umožňuje triedr instalovat na jakémkoli fotografickém stativu.
  • Souprava. Triedry se obvykle dodávají včetně ochranných krytek objektivů i okulárů, pouzdra, popruhu a čisticí utěrky. Ochranné krytky a pouzdro chrání optiku před poškozením a znečištěním při skladování. Popruh nebo poutko na zápěstí zajišťuje dodatečné pohodlí. Čisticí utěrka je užitečná při každodenním použití – měkký, hladký hadřík pro snadné odstranění prachu a lehkého znečištění bez poškození optiky.

A výběr je hotov!

Jsme přesvědčeni, že pomocí této jednoduché a snadno pochopitelné metody si snadno vyberete ideální binokulární dalekohled, a to hned napoprvé.

Nákupem triedru Levenhuk získáte:

  • Spolehlivý přístroj vyrobený z kvalitních materiálů, bezpečných pro uživatele i životní prostředí
  • Ostrý obraz produkovaný optickým sklem pokrytým antireflexní vrstvou
  • Komfort užívání díky dodatečným funkcím
  • Doživotní záruku na každý binokulární dalekohled

Bohatý sortiment kvalitních binokulárních dalekohledů Levenhuk na prodej naleznete zde.

Stručný referenční popis binokulárních dalekohledů Levenhuk:

Levenhuk Atom

  • Úroveň: pro začátečníky
  • Optická konstrukce: porro a střešní hranoly
  • Kvalitní a cenově dostupný triedr s reliéfním pláštěm černé barvy odolným proti stříkající vodě
  • Optické prvky jsou vyrobena ze skla BK-7 s antireflexní vrstvou na všech optických plochách


Levenhuk Karma

  • Úroveň: pro začátečníky
  • Optická konstrukce: střechový hranol
  • Kompaktní binokulár s černým zpevněným pláštěm
  • Optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách


Levenhuk Karma PLUS

  • Úroveň: pro pokročilé
  • Optická konstrukce: střechový hranol
  • Vodotěsný plášť světle šedé barvy s reliéfním dekorem
  • Vylepšené tříprvkové okuláry; optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách


Levenhuk Karma PRO

  • Úroveň: pro pokročilé
  • Optická konstrukce: střechový hranol
  • Pevné tělo naplněné dusíkem s pryžovým pancéřováním armádní zelené barvy
  • Vylepšené čtyřprvkové okuláry s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách; optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách

Levenhuk Sherman

  • Úroveň: pro začátečníky
  • Optická konstrukce: porro
  • Klasický polní triedr s vodotěsným pláštěm černé barvy a reliéfním povrchem
  • Optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách

Levenhuk Sherman PLUS

  • Úroveň: pro pokročilé
  • Optická konstrukce: porro
  • Klasický polní triedr s vodotěsným pláštěm světle šedé barvy
  • Vylepšené čtyřprvkové okuláry; optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách


Levenhuk Sherman PRO

  • Úroveň: pro pokročilé
  • Optická konstrukce: porro
  • Klasický polní triedr s robustním pláštěm tmavě šedé barvy naplněným dusíkem
  • Vylepšené pětiprvkové okuláry; optické prvky jsou vyrobeny ze skla BaK-4 s několikanásobnou antireflexní vrstvou na všech optických plochách


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com.

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.

Prozkoumat související články (3)
Časté dotazy — Binokulární dalekohledy
Všechny nezbytné informace o binokulárních dalekohledech: zvětšení, oční reliéf, zorné pole, pozorované objekty a mnoho dalšího
Binokulární dalekohled: konstrukční schéma
Binokulární dalekohledy jsou jedním z nejoblíbenějších optických přístrojů ke studiu vzdálených objektů. Tento článek je věnován vývoji optických schémat binokulárního dalekohledu
Průvodce binokulárními dalekohledy
Vše o binokulárních dalekohledech: číselné označení, zorné pole, výstupní pupila, optické hranoly, antireflexní ochrana, ostření
Všechny články