Doprava nad 3000 Kč zdarma
14 denní garance vrácení peněz
Doživotní záruka Viz podrobnosti
Vyzvedněte si své nákupy na našem výdejním místě

Recenze výrobku: vědecká souprava pro začátečníky Levenhuk LabZZ

09.11.2016

Anglický originál recenze byl publikován 9. listopadu 2016 na https://www.fractuslearning.com/2016/11/10/levenhuk-labzz-science-kit-review/

Powielanie materiału w celu publikacji na dowolnym nośniku i w dowolnym formacie – zabronione.

Zezwala się na umieszczenie odwołania do artykułu z użyciem aktywnego łącza do strony pl.levenhuk.com.

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_1.jpg

Nedávno jsem měla příležitost recenzovat vědeckou sadu mikroskopu, teleskopu a triedru Levenhuk LabZZ MTB3. V jejím popisu se uvádí, že je „ideální pro začínající vědce“, a každou část této sady jsem si mohla „osahat“ a sama vyzkoušet. Kromě toho jsem teleskop, mikroskop i triedr podrobila přísné „zkoušce dětmi“. Naštěstí se má neteř a můj synovec tohoto úkolu chopili s nadšením. Stručně řečeno – jednotlivé součástí sady jsou skutečně vynikající pro mladé a nadějné vědce. Zde je má recenze:

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_2.jpg

Recenze: Vědecká sada pro začátečníky obsahující přes 20 součástí Levenhuk LabZZ Nahlédnutí pod závoj vědecké soupravy Levenhuk

Otevřela jsem barevnou krabici potištěnou velkými obrázky slibně vyhlížející vědecké sady. Jednotlivé součásti byly v krabici dobře uloženy, každý kus vybavení byl pevně usazen v polystyrenovém obalu, takže žádná součást se během přepravy nemohla dostat do kontaktu s jinou nebo se poškodit. Jednu po druhé jsem všechny součásti vytáhla, včetně malého pytlíčku s příslušenstvím k mikroskopu. Na první pohled vypadaly všechny tři přístroje ve vědecké soupravě jako kvalitně vyrobené. Jediné, co bych podrobila kritice, bylo to, že byly na pocit poněkud lehké. Po vybalení všech součástí zůstaly v krabici volně ležet dva šroubovací uzávěry. Jelikož jsem neznala jejich účel, odložila jsem je stranou pro pozdější použití. Kdybych si ale nedala pozor, mohla bych je bohužel snadno ztratit. Jakmile jsem měla vše vyložené na stole, uvědomila jsem si, že budu muset provést základní sestavení, a tak jsem nahlédla do příručky uživatele.

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_3.jpg

Teleskop vědecké soupravy Levenhuk

První, co jsem se rozhodla vyzkoušet, byl teleskop, protože jeho montáž vypadala nejnáročněji. Nejprve jsem se podívala na jeho parametry. Jedná se o čočkový dalekohled (refraktor) s aperturou 50 mm, ohniskovou vzdáleností 600 mm a dvěma okuláry: 5 mm (zvětšení 120x) a 10 mm (zvětšení 60x). Podle pokynů jsem nejprve sestavila stativ a při tom zjistila, že jeho nohy mají nastavitelnou délku. Tento teleskop může snadno používat malé dítě i dospělý. Připevnění vlastního teleskopu ke stativu je jednoduché a zabere skutečně jen několik sekund. Jako další jsem instalovala optický hledáček. Poznámka: připevňuje se pomocí těch dvou osiřelých šroubových uzávěrů, které jsem našla v krabici. Nakonec jsem v krabici našla i oba okuláry a instalovala jsem diagonální zrcátko. Po sestavení působí teleskop solidně a většina je součástí je z plastu. Neměla jsem vůbec strach z toho, že se poškodí, když s ním o něco udeřím nebo jej i upustím z menší výšky.

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_4.jpg

Teleskop jsem vyzkoušela nejdříve ve dne, jak doporučuje výrobce. Teleskop i stativ jsou velmi lehké, takže jejich přenášení venku bylo naprosto snadné. Optický hledáček nabízející zvětšení 2x vám pomůže snadno se zorientovat. Rychle jsem však zjistila, že během dne jej vlastně nepotřebuji, ale v noci byl velmi užitečný. Pouze pomocí okuláru jsem po rychlém zaostření příslušným šroubem téměř okamžitě spatřila zblízka linii stromů na hranici mého pozemku. Teleskop nabídl ostrý, detailní obraz. Když jsem použila okulár o vyšším zvětšení, mohla jsem si prohlížet i detaily na jednotlivých listech těchto stromů. Ještě lepší zpráva byla, že ani po několika minutách pozorování krajiny jsem nepociťovala žádnou únavu očí. Noční pozorování mi nabídlo téměř stejný zážitek. Obraz jsem byla schopna najít rychle a i když tento teleskop není tak výkonný jako některé dražší modely, vynahrazuje to snadností používání. Teleskop mohou s minimálními zkušenostmi, námahou a seřizováním snadno používat a užívat si s ním dlouhé hodiny zábavy i úplní začátečníci.

Mikroskop vědecké soupravy Levenhuk

Ze všeho nejvíc jsem se těšila na testování mikroskopu. Mikroskop jsem nepoužívala od vědeckých seminářů na vysoké škole a i tehdy jsem v jeho obsluze nebyla nijak zvlášť zdatná. Pokud jej budu schopna bez problému používat já, neměl by mít problém s jeho zvládnutím ani začátečník. Jedná se o monokulární mikroskop s okulárem 10x, objektivy 15x, 45x a 90x a zvětšením 150 – 900x. Osvětlení je zajištěno buď pomocí zrcátka, nebo klasickou žárovkou. Stejně jako jiné součásti soupravy je i mikroskop lehký, ale robustní. Opět zdůrazňuji, že jsem neměla pocit, jakoby byl nějak obzvlášť choulostivý. S největší pravděpodobností vydrží slušnou porci používání, i když si nejsem jistá, zda by přežil pád z větší výšky. Nějaká montáž byla potřeba, zejména v případě osvětlení. To vyžaduje dvě baterie AA, které jsem naštěstí měla po ruce. Dále jsem potřebovala malý křížový šroubovák, abych se dostala do prostoru pro baterie. Po několikaminutové instalaci byl mikroskop připraven k použití.

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_5.jpg

Při testování mikroskopu jsem měla možnost použít přiložené příslušenství. Balíček příslušenství obsahuje nádobky s preparáty, prázdná podložní a krycí sklíčka, nálepky k označování preparátů, skalpel, pipetu, špachtli, pinzetu a preparační jehlu. Pokud máte mladší děti,upozorňuji, že v příslušenství jsou drobné ostré předměty a skleněná sklíčka. Proto by jejich používání mělo probíhat pod dohledem dospělé osoby.

Jako objekt svého snažení jsem si vybrala kousek okvětního lístku. Vyrobila jsem si preparát, opatrně jej položila pod mikroskop a zajistila jej. S mikroskopy jsem vždycky trochu zápasila a obvykle jsem měla problém vůbec něco spatřit. Tady jsem ale obraz našla během několika málo minut. Rozhodla jsem se použít přirozené osvětlení v jídelně a po krátkém nastavení zrcátka jsem měla k dispozici spoustu světla. Přetočením zrcátka se rozsvítí žárovka, ale umělé světlo mi připadalo trochu moc jasné. Nejprve jsem pomocí revolverového nosiče zvolila nejslabší objektiv, který se nejsnadněji používá. Potom jsem otáčela zaostřovacím šroubem, dokud jsem neuviděla čistý obraz. Musela jsem sice trochu manévrovat hlavou, ale nakonec jsem jej viděla bez potíží. Pohodlí při pozorování navíc zvyšuje i možnost pohybovat celým stojanem. Obraz byl čistý a detailní, nicméně stejně jako teleskop, i tento mikroskop je určen pro začátečníky a jeho zvětšení není tak silné jako u výkonnějších mikroskopů.

Binokulární dalekohled vědecké soupravy Levenhuk

V závěrečném testu jsem se věnovala triedru Levenhuk. Disponuje aperturou 30 mm a zvětšením 4x; jeho součástí je úložné pouzdro, popruh k přenášení a utěrka z mikrovlákna k čištění čoček. Robustní plastový binokulární dalekohled je malý a lehký – ideální kombinace pro drobné ruce.

product_review_levenhuk_labzz_science_kit_for_beginners_6.jpg

Testování triedru je jednoduché. Je potřeba si dát pozor jen na pár věcí. Zaprvé jej lze snadno uchopit a dobře se drží a protože je lehký, necítila jsem žádnou únavu rukou. Triedr je nastavitelný a díky tomu „sedí“ nejen na mém obličeji, ale přizpůsobí se i tváři dítěte – jeho okuláry jsou také pohodlné. Závěrem je třeba uvést, že se mimořádně snadno používá. Po rychlém zaostření se objeví ostrý, čistý obraz a nízké zvětšení tolik nenamáhá oči, což je ideální pro mladší uživatele. Skladovací kufřík nabízí ochranu a popruh k zavěšení předchází náhodným pádům, i když si myslím, že triedr nějaké ty šrámy snese.

Závěrečný test vědecké soupravy Levenhuk: zkouška dětmi

V rámci závěrečného testu jsem nechala s vědeckou soupravou Levenhuk experimentovat svou neteř a svého synovce. Mé neteři je 7 let a synovci 14, takže pokrývají poměrně široké věkové rozpětí. Jelikož jsou všechny tři přístroje robustní a poměrně odolné, bez obav jsem je nechala volně si s nimi pohrát. Svou neteř jsem ale odrazovala od používání ostrého příslušenství a pomohla jsem jí vyrobit preparát pod mikroskop.

Ve svých sedmi letech se neteř se všemi třemi přístroji dobře zabavila a byla schopna je používat téměř bez cizí pomoci. Nejvíce na ni bylo třeba dohlížet při práci s mikroskopem, ale pohled na stéblo trávy ji doslova fascinoval. Rozměry binokulárního dalekohledu jsou pro její drobné ruce a tvářičku ideální.

Můj starší synovec, který se již ve škole setkal se studentskými mikroskopy a výkonnými triedry, sice tak bezvýhradně nadšený nebyl, ale užil si spoustu zábavy při výrobě několika vlastních preparátů a jejich prohlížení pod mikroskopem. Zdaleka nejoblíbenějším přístrojem obou byl teleskop. Díky nastavitelnému stativu jej bez nejmenších problémů byly schopny používat obě děti. Poté, co si jej vyzkoušely během dne, trvaly na tom, abych zůstala do noci a ony se mohly podívat na hvězdy.

Vědecká souprava Levenhuk LabZZ, která obsahuje teleskop, mikroskop a binokulární dalekohled s příslušenstvím, je nepochybně „ideální pro začínající badatele“.

O autorovi:

Gillian Pemberton
Gillian je blogerka a nezávislá autorka. Svůj koutek na internetu řídí z farmy ve venkovské části Virginie, o kterou se dělí s koňmi, psi, kočkami, kuřaty, jedním tulákem a skvělou nevlastní dcerou. Její vášní jsou všemožné technické hračky, nicméně nejraději chodí bosa.


Jakákoli reprodukce tohoto materiálu za účelem veřejné prezentace na libovolném nosiči informací a v jakémkoli formátu je zakázána. Na tento článek se můžete odvolávat formou aktivního odkazu na stránky cz.levenhuk.com

Výrobce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění změnit ceny, sortiment a specifikace výrobků, případně ukončit jejich výrobu a prodej.


Prozkoumat související články (3)
Teleskop Levenhuk Skyline Travel 70
Kompaktní refraktor se zkráceným optickým tubusem a odlehčenou konstrukcí. Je určen pro začínající astronomy. Zvětšení: až 120x Batoh pro přepravu
Sada mikroskopu a teleskopu Levenhuk LabZZ MT2
Se sadou Levenhuk LabZZ MT2 čeká na vaše dítě bohatý svět zajímavých objevů!
Všechny články